VADRÓZSA 20, 30 KM-ES ÚTVONALLEÍRÁSA

 
Túrák adatai:
                                               szint                    szintidő
20 km-es táv(19.5 km)       480 m                 6 óra
30 km-es táv(29.5 km)       890 m                 9 óra A (RÓZSA ERDEI ISKOLA ÉS TURISTASZÁLLÓTÓL IS INDULHATUNK A LEÍRÁS SZERINT)
 
 Útvonalleírás:
 

 20-as, 30-as táv közösen haladA horgásztótól elindulva kb 200 m után kiérünk a földútra, itt jobbra Selyp felé haladunk a műúton a P sávjelzésen. A kb 1 km megtétele után jobb oldalról a P+ jelzés becsatlakozik, ezt kell követni. Nemsokára szőlő és gyümölcsös kerítését érjük el, itt figyeljünk, mert a jelzés hamarosan áttér az erdősáv másik oldalára. Emelkedőn érjük el a Kopasz-hegy oldalát. (Feltételes ellenőrző pont). A jobb oldali utat választva érünk ki az apci útra. Itt balra fordulunk majd kb 100 m után jobbra ismét földúton folytatjuk a túrát. A jelzés nemsokára áttér az erdősáv túloldalára. Egyre meredekebb emelkedőn érjük el a első ellenőrző pontot a Somlyó-hegy tetején, a magassági pontnál. Az ellenőrző pontot északra elhagyva először egy bokros részen, majd ismét erdőben folytatjuk egy meredek lejtőn lefelé utunkat a piros kereszt jelzésen. A lejtő aljában a dózer útra kiérve balra fordulunk. Ezen az úton érünk el a Ferencz  tanyához, melyet megkerülve a villanypásztorok mellett is elhaladunk. Amikor elérjük az erdő szélét balra, lefelé fordulunk, elérjük a villanypásztor másik sarkát, egy régi fa táblán látjuk meg a jelzéseket, ami bevezet minket az erdőbe.

Itt a második ellenőrző pontot érjük el, Széleskőt, a tóparton a PO jelzésen. Bélyegzés után megmásszuk az emelkedőt, s mindaddig követjük a PO jelzést, míg újra nem találkozunk a P+ jelzéssel, melyen balra fordulunk és továbbra is emelkedőn visz utunk. Az emelkedő végén balra fordulunk és ezen az úton érjük el a Hármas-határt.CSAK A 30 KM-ES TÚRÁZÓKNAK!A Hármas-határtól a P+ és a P- jelzésen egy rövid szakaszon együtt halad.  Mi továbbra is a P+ jelzést követjük. Betérünk az erdőbe és a platómaradványt elhagyva az utunk fától fáig halad, majd ismét széles erdei úton gyalogolunk. Elérünk egy hatalmas dagonyát. Balra tartva átkelünk a dagonya mellett és nemsokára egy kaput is érintünk. A szedres végén jobbra visz utunk, innentől tölgyesen érünk ki a műútra (az út oldalán van a Köszvény-kút bővízű forrása). Balra fordulunk  és eleinte a P+ követjük, amit felvált a PO jelzés és az út bal oldalán találjuk találjuk a következő ellenőrző pontot, az Eszter-forrásnál. Igazolás után tovább az aszfalton haladunk a fehér + jelzésen. Szurdokpüspöki előtt elérjük a P sávjelzést, amin balra fordulunk, átkelünk  a patakon és az elágazásánál ismét balra fordulunk.A Nagy-hársas geodéziai tornyát egyre meredekebb emelkedőn érjük (Feltételes ellenőrző pont). A toronytól továbbra is a P sávjelzést követjük, először egy bokros közepette, majd egy széles erdei úton éjük el újból a Hármas-határt.20-as, 30-as táv közösen haladA Hármas-határtól széles szekérúton követjük a P sávjelzést, az út szélén bozótos kíséri az utat, lefelé hamarosan elérjük a pincéket. Végig haladunk a Tarcódi Présházak előtt, kis időre elhagyjuk a présházakat az erdőbe, egy jobbra kanyar után befordulunk a Nagy-völgyi pincesorra. A présházak vége felé találjuk a következő ellenőrző pontot,  a Polgármesteri Hivatal pincéjénél. A présházakt elhagyva jobbra fordulunk, felkapatunk az emelkedőn és toronyiránt érünk be a faluba. A templomnál jobbra fordulunk, a buszmegállónál balra. A falu fő útján végig haladva érünk be a célba (innen indultunk), a halastóhoz.. 

 

Kövessen minket facebookon is

  • Naprakész információk
  • Eseményekr?l készült fotók
  • Induló programok

RÓZSA VENDÉGHÁZA falu központjába található a RÓZSA VENDÉGHÁZ  épülete. Kiváló helyszíne erdei iskola, ifjúsági és felnőtt csoportok „lélekpendítő" együttlétének, baráti találkozóknak, továbbképzéseknek, táboroknak.

Kapcsolattartó és információ:

Tóth István

0620/9685-791

E-mail:
tothistvan@gyermeklancfu.hu

Bővebb információért kattintson ide